Artiklar

Lillemors 1 maj tal 2017

Lillemor Mauritzdotter Nyléns tal på första maj 2017 i sin helhet.

När vi firade 1 maj här förra året blev jag både ledsen och arg. Då hade vi med oss smörgåsar och kakor till dom som tågat med oss. Kakorna tog slut fort, men när jag stod vid bordet med de tomma kakskålarna kom en liten pojke, han var kanske 6 eller 7 år. Han tog den tomma kakskålen och skrapade upp lite av smulorna i botten av skålen, och sprang därifrån. Efter en stund kom han tillbaka med några ännu yngre flickor, visade dem på kakskålen, och flickorna skrapade upp de allra sista smulorna ur skålen och slickade i sig.

Det här är ett av skälen till varför jag är vänsterpartist – jag vägrar acceptera att barn i Sandvikens kommun är så hungriga att de måste slicka i sig de sista smulorna ur en kakskål. Sverige är ett rikt land, Sandviken är faktiskt en ganska rik kommun, och många borde skämmas över att vi har det så här. För några år sedan var 15 % av alla barn i kommunen fattiga – det är mer än 1000 barn – och det finns inget som tyder på att läget är bättre nu.

Men vad kan man göra för att förändra det här? Det är lätt att förvilla sig i ekonomiska detaljer och krångliga politiska termer, men grunden i Vänsterpartiets politik handlar om att de som har mest ska dela med sig till de som har minst. Vi vill ha en ekonomisk politik som är till för alla, inte bara några få. Svårare än så är det inte.
Ett jämlikt och jämställt samhälle är bättre än dagens segregerade samhälle med djupa klassklyftor. Enda sättet att komma dit är att de rika delar med sig. Alla ska ha rätt till en bra skola och en bra utbildning. Alla ska ha rätt till ett arbete med schyssta arbetsvillkor och dräglig lön. Alla ska kunna bli gamla utan rädsla för att pensionen inte ska räcka till. Alla ska ha samma rätt till en bra och kostnadsfri sjukvård. Alla ska kunna leva utan att bli förtrycka och få sämre möjligheter på grund av kön, tro eller hudfärg. Det här är också några av skälen till varför jag är vänsterpartist.

Att bedriva kommunpolitik kan vara svårt. Det finns en begränsad mängd skattepengar som ska räcka till mycket, och i Vänsterpartiet tar vi ansvar för ekonomin. Vi ska också tampas med Sverigedemokrater och borgerliga partier, som vill öka ojämlikheten i samhället och att de rika ska bli ännu rikare, på bekostnad av de som har minst.

Men att bedriva kommunpolitik kan också vara enkelt. Vi som är förtroendevalda i Vänsterpartiet engagerade oss inte i politiken för att vi vill förvalta det gamla, och vara kamrerer som i en bank, utan för att vi vill förändra samhället. Vi i Vänsterpartiet Sandviken vill att kommunen ska våga gå i bräschen för att alla, inte bara de rika, ska få det bättre här i Sandviken. Vi vill till exempel att alla anställda i kommunen ska få 6 timmars arbetsdag. Vi vill ha avgiftsfri kollektivtrafik, avgiftsfria fritidshem och avgiftsfri kulturskola. Vi vill se ökade satsningar på miljön och göra så det blir lättare för medborgarna att leva grönt. Vi vill ha en skola som inte är segregerad. När vi lägger våra politiska förslag får vi ofta höra av majoriteten att vi inte har råd, eller att det inte går. Men vi vet att enda sättet att göra samhället jämlikt, jämställt och grönt inte är genom att bevara det gamla och vara rädd för det nya, utan att våga satsa på förändring.

Det är också ett av skälen till att jag är vänsterpartist, och varför jag hoppas att ni alla lägger en röst på Vänsterpartiet vid valet nästa år. Ni kanske till och med väljer att gå med i vår lokala partiförening och själva vara med i kampen för ett rättvist samhälle. Jag brukar ofta säga att vi gör det här tillsammans, och så är det. Ensamma kommer vi ingen vart, men tillsammans är vi starka, kan flytta berg och förändra en kommun. Därför är vi vänsterpartister, därför är det vår tur nu!

Dela den här sidan:

Kopiera länk