Artiklar

Vanliga löntagare får betala för Jimmie Åkesson

Sverigedemokraterna har en tydlig ambition att försöka ta röster bland LO:s medlemmar. Men vid en granskning av vad SD egentligen tycker så framträder en bild av ett parti som alltid står på de välbärgades sida.

I riksdagen har SD under den sista mandatperioden agerat enligt följande:

  • SD har drivit frågan att arbetsgivare ska få större möjlighet att fritt välja vem de ska sparka vid neddragningar. Istället för dagens två undantag från turordningsreglerna vill de ha hela fem undantag.
  • SD har varit med och försämrat reglerna för övertid. De nya reglerna för övertidsarbete ger möjlighet för arbetsgivare att ålägga redan anställd personal att arbeta mer övertid än tidigare, istället för att utöka personalstyrkan och skapa nya arbetstillfällen.
  • SD pratar gärna om en bra a-kassa men när de väl är i riksdagen och ska rösta har de sett till att förslag om förbättringar stoppas. Förlorare är den som blir av med sitt jobb och får sin ekonomi förstörd.

Men det är inte bara på arbetsplatserna som SD:s politik är orättvis. De stödjer även det femte jobbskatteavdraget. Det är 12 miljarder kronor som bättre hade behövts i vård och äldreomsorg, för att inte tala om skolan. De svenska skolresultaten rasar men SD, precis som Reinfeldt, röstar för de stora skattesänkningarna samtidigt som välfärden behöver mer resurser.

Jobbskatteavdraget får olika konsekvenser för olika personer.

Jimmie Åkesson har en månadslön på cirka 100 000 kronor i månaden. Ändå ska han nu få dubbelt så mycket i sänkt skatt som en barnskötare med 21 000 kronor i månaden. Och ännu orättvisare blir det av att den som har oturen att vara sjuk eller arbetslös inte får en krona i jobbskatteavdrag. Men det är SD:s politik.

SD röstade även ja till sänkt bolagsskatt. Det kostade skattebetalarna 16 miljarder kronor. Av denna summa gick 3 miljarder till tre storbanker. När pengarna inte räcker till välfärden så skyller SD på flyktingar och invandrare. Det är en feg politik som sparkar nedåt.

Stora riskkapitalbolag i äldreomsorgen tjänar på SD:s politik. Riskkapitalbolagens vinster är pengar avsedda för omsorg och betalas av skattebetalarna. Idag efter alla vårdskandaler talar dock SD ogärna om sin privatiseringspolitik. Men de står fortfarande fast vid förslaget att alla kommuner ska tvingas privatisera äldreomsorgen. Istället för omtanke vill de låta jakten på vinster styra omsorgen om oss när vi blir äldre.

I Sandviken håller SD en låg profil och har inte visat på någon form av aktivitet. Kan bara hoppas att de lokala förmågorna har fått en insikt om att den egna politiken kraftigt missgynnar dem själva.

För den som vill få bort dagens högerpolitik är SD inget alternativ. En röst på SD blir i praktiken en röst på Reinfeldt. Det ger otrygghet på jobbet och sämre resurser till välfärden. Vill man ha alternativ till politiken som styr Sverige i dag får man vända sig till partier som vill något annat.

 

Mikael Rosén
Oppositionsråd

Dela den här sidan:

Kopiera länk