Artiklar

Uttalande om vindkraft i kommunen

Vänsterpartiet i Sandviken har vid medlemsmöte söndag 28 januari beslutat att säga ja till planerade vindkraftsparken på 17 verk i Galmsjömyran.

Frågan om Galmsjömyran kommer upp i kommunfullmäktige inom kort. Det finns möjlighet att lägga in ett kommunalt veto mot planerna men Vänsterpartiet stöder inte detta.

– Sverige och Gästrikland behöver förnybar energi och projektet Galmsjömyran har mer än halverats så nu anser vi att det är en rimlig nivå, säger Andreas Broström, ordförande..

– Vi förväntar oss att bolaget visar att de är en bra samhällsaktör och ser till att den eventuella etableringen blir så bra som möjligt för de närboende och natur.

Vänsterpartiet uttalar samtidigt att de är negativa till vindkraftsparken i Stormossen som den nu är föreslagen. Planen är 32 vindkraftverk där. Tillsammans med redan byggda verk kommer de boende att få mer än 60 stora vindkraftverk i sitt närområde vilket är en orimligt stor belastning.

Det finns också stora naturvärden och ett friluftsliv i området som talar emot så stor exploatering. Länsstyrelsen i Dalarna har också kommit med stark kritik mot ansökan.

– Vi förväntar oss att bolaget kommer tillbaka med ett bantat förslag och då kommer vi att ta slutgiltig ställning, säger Andreas Broström.

Andreas Broström, Ordförande
Vänsterpartiet Sandviken

Dela den här sidan:

Kopiera länk