Krönika

KRÖNIKA: Hälsa och fattigdom

I veckan skickade kunskapsnämndens ordförande en inbjudan till nämndens ledamöter. Inbjudan gäller en föreläsning där vetenskapsjournalisten Ann Fernholm berättar om farorna med socker för barn och ungdomar. Ann Fernholm har skrivit böcker i ämnet, och för de flesta av oss är det inte okänt att det är skadligt att äta för mycket socker, oavsett ålder.

Problemet här är att Ann Fernholms budskap inte bara är en allmän upplysning om hälsorisker med socker, utan en del av ett stort medelklassprojekt där matvanor och hälsa förvandlas till status och klassmarkör. Att äta dåligt och vara tjock blir liktydigt med att vara misslyckad. Ann Fernholm riktar sig i sina böcker och i sina debattframträdanden direkt till en rik medelklass vars problem inte är att få mat på bordet, utan hur man ska skaffa sig en kropp som passar in i mallen för en framgångsrik, lyckad, hälsosam livsstil.

Ann Fernholm förespråkar en extrem avhållsamhet från socker – det är alltså ytterligare en trendig diet, som i likhet med LCHF, 5:2 och andra mirakelmetoder ska bota en ängslig medelklass ångest över att man konsumerar och stoppar i sig för mycket. Varken Ann Fernholms sockerskräck eller andra extrema dieter har stöd hos den breda läkar- och hälsovetenskapen. Det bästa sättet att hålla sig frisk är fortfarande att äta en balanserad kost där man undviker extremer åt något håll och att röra på sig.

I det YouTube-klipp som bifogades inbjudan – från programmet En bok, en författare – uttrycker sig Ann Fernholm så här: ”…plastikoperationer av barn har blivit allt vanligare…”och ”…du vet, när vuxna träffas, det står muffins och bullar på bordet…”.
Nej Ann, jag vet inte! För väldigt många personer i Sandvikens kommun så står det inte muffins och bullar på bordet när vuxna träffas. Vi har mer än 1000 fattiga barn i kommunen. Deras vardag är inte muffins och bullar, snarare oro för om man kommer att kunna äta sig mätt idag och imorgon. Att plastikoperera sitt överviktiga barn är en spottloska i ansiktet på de familjer som inte har råd med skor och kläder, än mindre muffins och bullar.

Men vi vet att under- och arbetarklass äter dåligt – man äter mer socker, läsk, chips och snabbmat, samtidigt som man i mycket högre grad är överviktig, drabbas av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och har mycket kortare livslängd än exempelvis de som bor i Danderyd och Lidingö. I Sandvikens kunskapsnämnd kan vi bidra till att bryta detta negativa mönster på flera sätt: se till att barnen får goda och näringsrika skolluncher, utöka skolidrotten, sätt mat och hälsa högt på agendan i skolorna och involvera föräldrarna i detta arbete, för att öka kunskapen om matens betydelse för barns utveckling.

De föreläsningar jag som ledamot i kunskapsnämnden skulle vilja ta del av handlar om barns matvanor ur ett klassperspektiv – för idag är mat en klassfråga – och vilka vägar som finns att öka under- och arbetarklassens hälsa. Tyvärr väljer vår socialdemokratiska majoritet att i stället lyssna till livsstilspredikanter för en rik medelklass. Det tycker jag är tragiskt.

 

Patric Nylén
Ledamot i kunskapsnämnden för Vänsterpartiet Sandviken

Dela den här sidan:

Kopiera länk