Artiklar

Vi lyfter föräldraförsäkringen 8 mars

Föräldraförsäkringen är den viktigaste nyckeln för att nå jämställdhet. Vänsterpartiet vill därför använda årets 8 mars för att lyfta frågan om en individualiserad föräldraförsäkring. Budskapet är att det är hög tid för politiska beslut om att dela lika.

– Vi anser att dagens valfrihet är en illusion. En individualiserad föräldraförsäkring är den reform som skulle göra mest för ökad jämställdhet mellan män och kvinnor vad gäller ekonomi, hälsa och möjligheter i arbetslivet, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. 15 år efter att ett par skaffat sitt första barn så har deras skillnad i inkomst ökat med 35 procent. Det bottnar i att kvinnor har huvudansvar för barn och hem. I den takt män tar ut föräldradagar kommer idag kommer det ta 50 år innan uttaget är jämställt.

-Vi har varken tid eller råd att vänta i 50 år innan uttaget av föräldraförsäkringen är jämställt eller i 40 år innan vi har jämställda löner mellan män och kvinnor. Staten kan inte fortsätta bidra till ojämställdhet som drabbar allas våra döttrar, säger Rossana Dinamarca.

Vänsterpartiet nöjer sig inte med ytterligare en tredje så kallad pappamånad.

-Vi välkomnar dock samtal med regeringen i den här frågan. Båda regeringspartierna har tidigare varit beredda på att gå längre. Vi medverkar gärna till att hitta lösningar som stärker kvinnors livsvillkor och ekonomi, säger Rossana Dinamarca.

– Jämställdhet handlar om att dela lika. Inte litegrann lika, utan helt enkelt lika, avslutar Rossana Dinamarca.

 

Vänsterpartiets politik om individualiserad föräldraförsäkring
Läs mer här »

 

Besök oss i Sandvikens Kulturcentrum den 8 mars
Läs mer här »

Dela den här sidan:

Kopiera länk